Serbest Proje Yönergeleri

Amaç:

Bu yarışma kategorisinde amaç; öğrencilerin bilgi ve becerilerini, hayallerini girişimci bilimsel düşünceyle gerçeğe dönüştürerek bunları sunabileceği bir ortam oluşturmaktır.

Yarışma İlkeleri:

1. Serbest kategori için her okuldan yarışmaya bir ekip bir proje ile katılabilecektir.
 Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kategorilerinde bir danışman öğretmen rehberliğinde en fazla 2 öğrenci ile katılım sağlanacaktır.
 Danışan öğretmen ve katılımcı öğrenciler sadece bir alanda yarışabilecek, ekip halinde başka bir alanda ya da bireysel olarak farklı bir ekibin içinde farklı ya da aynı bir alanda yarışmaya katılamayacaktır.

2. Aynı ya da başka isimlerle ve/veya aynı ya da benzer içerikle (konuyla) herhangi bir proje yarışmasına (TÜBİTAK vb.) bu yarışmanın son başvuru tarihinden önce katılmış veya başvurmuş olan projeler bu yarışmaya katılamaz. Son başvuru tarihinden önce aynı projeyle başka bir yarışmaya katıldığı ya da başvurduğu belirlenen projeler, hangi aşamada olursa olsun yarışmadan eleneceklerdir.
Projelerin, öğrencilerin özgün düşüncelerinden kaynaklanmış, kendileri tarafından şekillendirilmiş, danışarak ama kendi bilgi ve becerileri ile tamamlanmış olması beklenmektedir.

3. Tüm yarışmacıların ön değerlendirme için projelerini proje takvimine göre proje web sayfasında ilgili çevrimiçi forma işlemiş olmaları ve proje dosyalarını PDF formatında en fazla 5 MB olarak sisteme yüklemiş olmaları ve mail atmış olmaları gerekmektedir(Ek-2).
Formda istenen maddeler açık, net ve anlaşılır yazılmalıdır
 Amaç bölümünde; ürünün hangi amaca ve ihtiyaca yönelik yaptığı açıkça yazılmalıdır.
 Ürünü oluştururken kullanılan malzemeler birebir yazılmalıdır.
 Birebir hazır ürün kullanılamaz fakat hazır ürün yeni oluşturulan özgün ürünün bir parçası olacak şekilde kullanılabilir.
 Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde oluşturulan üründe (parça sayısı serbest) proje içinde artık materyal kullanımı mecburidir.

4. Ön değerlendirme sonuçları proje takviminde açıklanacaktır. Ortalama puanlarına göre finale kalan projelerin belirlenmesi ve etkinliğe katılım için istenen şartlar proje web sayfasından duyurulacaktır.


5. Ön değerlendirme sonucunda final/etkinliğe davet edilen yarışmacılar projelerinin bir modelini oluşturmak zorundadırlar.

 Diyarbakır il sınırı içerisinden yapılan başvurularda final etkinliklerine katılım mecburidir.
 Diyarbakır il sınırları dışından final etkinliğine davet edilen yarışmacılar fiziki olarak katılabilecekleri gibi dilerlerse 5 dk bir sunum videosunu komisyona göndererek de katılabilirler.
 Sunum videosu 5dk geçmemeli ve ürünü öğrencilerin yaptığı ilk aşamasından başlayarak kaydedilmeli ve sunumu öğrencilerin yaptığı açıkça görülmelidir.

6. Her yarışmacı en fazla 5 dakikalık proje sunumu ve slayt gösterisini jüri üyelerine yapmak zorundadır. Projeyi öğrenciler anlatmalıdır.


7. Yarışmacı, proje sunumundan sonra yarışma salonunda ayrılmış alan içerisinde projenin uygulanabilirliğini jüri üyelerine gösterecektir.


8. Yarışmacılar jüri üyelerine yapacakları gösteriler için gerekli tüm donanımlarını getirmek zorundadırlar.

 Yarışma ürünlerinde kullanılacak malzemelerin teminini kendi sağlayacak hiçbir şekilde komisyondan talep etmeyecektir.
 Yarışma esnasında donanımı eksik olan yarışmacılara malzeme temini için ek süre verilmeyecektir.

9. Serbest proje kategori jüri üyeleri toplam 5 kişiden oluşacaktır. Her bir grubu kendi alanında uzman jürisi değerlendirecektir.

10. Serbest kategori alanındaki projeler aşağıdaki kıstaslar göz önünde bulundurularak toplam yüz (100) puan üzerinden değerlendirilecektir;

 İnovasyon (20 Puan)
 Öğrencinin kendini ifade edebilmesi (10 Puan)
 Otonomluk (15 Puan)
 Tasarım (Performans, Maliyet, Basitlik) (20 Puan)
 Uygulanabilirlik (15 Puan)
 Projenin Güncelliği (10 Puan)
 Sunum Performansı (10 Puan)

  • -Proje Rehberine uygun olarak hazırlanmış olduğu belirlenen projeler önce, ilgili jürilerce, “Proje Raporu” üzerinden ön değerlendirmeye alınacaktır. Bu değerlendirmede eksiklik görülen projeler için ek süre verilecektir.
  • -Projelerin, öğrencilerin özgün düşüncelerinden kaynaklanmış, kendileri tarafından şekillendirilmiş, danışarak ama kendi bilgi ve becerileri ile tamamlanmış olması beklenmektedir. Böyle olmadığı belirlenen projelerde, proje sahibi öğrenciler ve danışmanlar yarışmadan eleneceklerdir.
  • -Finale çağırılan projeler jüriler tarafından mülakata alınacaktır. Mülakat sırasında gerekli olan bilgisayar ve projeksiyon cihazı Organizasyon tarafından temin edilecektir. (Bunların dışında kullanılması öngörülen teknik donanım yarışmacılar tarafından temin edilecektir).