Yarışma Salonu

Robot Kol STL dosyalari için tıklayınız.
Öğrencilerin yapacağı robot kol örneği videosunu izleyebilirsiniz:

Robotkol parçaları, 3D Yazıcı(PLA flament, 1.75mm, farklı renkler) ile çıkarılmıştır. Görseldeki parçalar ve aşağıda listelenen malzemeler öğrencilerin robot kolu yapabilmeleri için sağlanacaktır. Robot Kol, 2 eksenli joystick veya potansiyometre ile çalıştırılabilir. Ancak öğrencilere 2 eksenli joystick verilecektir.

3D Yazıcıdan çıkarılmış robot kol parçaları
3 adet mg995 veya mg996r servo motor ve vidaları
1 adet sg90 servo motor ve vidaları
2 adet 2 eksenli joystick
arduino (uno, nano, leonardo, mega...)
breadboard
yeteri kadar jumper
güç icin 5v en az 2.5 amper adaptör,
+ - uç(kablolama),
tornavida ve yeteri kadar m3 vida ve somunlar

Bu kategoride tüm malzemeler öğrenciye verilecektir, ancak yedek malzeme olmayacaktır.

Robot Kol Yönergeleri

Amaç:

Bu yarışma kategorisinde öğrenciler mesleki bilgi, beceri, yetenek ve programlama bilgilerini kullanarak bir robot tasarlayıp çalışır hale getirirler. Öğrenciler belirli bir süre içerisinde kendilerinden istenen robotu tasarlayıp kodlamasını yaparlar.

Yarışma Formatı:

1. Yarışma ekibi iki öğrenciden oluşacaktır.
2. Yarışma günü ilk yarım saat yarışmacı ekibe 5 soruluk bir yeterlilik testi uygulanacaktır.
3. Yeterlilik Sınavını başarı ile geçen ekipler çalışma yapacakları masalara kuraya göre yerleşeceklerdir. Masalarda Takım Çantası vb. tüm ekipman hazır olacaktır. Takım Çantası içerisinde tasarlanacak Robot için gerekli olan bütün elektronik malzeme ve kartlar, gerekli el aletleri, yarışılacak olan parkurun özellikleri ve yarışacak Robotun görevleri bulunacaktır. Yarışmacılar önceden web sayfasından kategori ile ilgili esasları okumuş kabul etmiş sayılacaktır.
4. Yarışmanın birinci bölümünde ekipler kendilerine ayrılan çalışma alanlarına geçtikten sonra Robotlarını belirtilen süre içerisinde tasarlayıp programlamaya hazır hale getireceklerdir. Birinci bölüm için puanlama kriterlerine göre değerlendirme yapılacak. Hakemler tarafından ikinci bölüme geçip geçmediği belirlenecektir.
5. İkinci bölüme geçen ekipler, birinci bölümde eksik kaldıkları iş adımlarını yapamayacaktır. Bu durumun tespiti ekibin diskalifiyesine sebep olacaktır.
6. Yarışmanın ikinci bölümünde takımlar tasarladıkları Robotlarını belirtilen süre içerisinde programlayarak ve deneyerek yarışmaya hazır hale getireceklerdir.
7. Süre bitiminde bilgisayarlar ve kullanılan programlama ekranı açık kalacak. Yazılan kodlar Hakem heyeti tarafından incelenecektir. Hakemler bu bölüm için de puanlama kriterlerine göre değerlendirme yapacaktır.
8. Yarışmanın üçüncü bölümünde yarışmacılar, robotlarını Hakem heyeti huzurunda çalıştıracaktır. Hakemler üç aşamada ekiplerin aldıkları puanlara göre sıralama listesine göre birinci, ikinci ve üçüncüyü yarışmanın bitiminde ilan edecektir.
9. Robot Kol kategorisi için detaylar(malzeme listesi, görevler vb.), yarışma web sayfasında proje takvimine uygun olarak yayınlanacaktır.

Yeterlilik Sınavı:

Yarışmaların başladığı gün yarışmaya katılan bütün ekipler yeterlilik sınavına tabi tutulacaktır. Sınava ekip elemanları aynı anda katılacaklardır.
Sınav aşağıdaki konularda ve çoktan seçmeli test olarak yapılacaktır.

• Temel Elektrik-Elektronik,
• Temel Dijital Elektronik,
• Arduino,
• Arduino Shield,
• Temel Arduino Programlama
• Blok kodlama

- Yeterlilik Sınavı’nın sonucunda ekipler aldıkları puana göre sıralanacaktır.
- Ekiplerin puanlarının eşit olması durumunda, sınav başlama saatine göre sınav evrakını daha önce teslim eden ekip bir üst sırada olacaktır.
- Eşitliğin yine bozulmaması durumunda yaş ortalaması küçük olan ekip bir üst sırada olacaktır. Sıralamadaki ilk 20 ekip yarışmanın Tasarla bölümüne katılmaya hak kazanacaktır.

Robot tasarımı esnasında organizasyon tarafından verilen modüller dışında bir modül kullanılmayacaktır.
Robot üzerinde kablosuz haberleşme, bluetooth haberleşme vb. modüller kesinlikle bulunmayacaktır.
Güç Ünitesi; Robot üzerinde organizasyon tarafından verilen batarya ünitesi dışında farklı bir enerji kaynağı kullanılmayacaktır.

Yarışma İlkeleri:

- Yarışmanın her bir bölümünde yarışma kuralları, değerlendirme kriterleri, yarışmanın nasıl gerçekleştirileceği ve puanlanacağı yarışma başlamadan hemen önce ekiplere ilan edilecektir.
- Hazırlanan Robotlar, yarışma pistinde kura sırası ile test edilirler.
- Bu Kategori için her kurum 1(bir) ekip ile katılım yapacaktır.
- Yarışmada robotlar Blok tabanlı programlama veya Arduino İde programı kullanılarak programlama yapabilecektir.
- Yarışma Organizasyon Yürütme Kurulu gerekli gördüğü durumlarda kural değiştirme hakkına sahiptir. Yapılan değişiklikler tüm yarışmacılara ayrıca duyurulacaktır.